Selvoptaget

Den amerikanske medieforsker Lee Humphrey argumenterer i bogen The Qualified Self: Social Media and the Accounting of Everyday Life for at vores trang til at notere og dele små hændelser fra dagligdagen ikke er et nyt fænomen. Før Facebook registrerede vi hverdagslivet og skelsættende begivenheder i dagbøger, og ligesom vi med diverse webtjenester til selvoptagelse kan styre vores privatlivsindstillinger, kunne vi vælge at dele vores dagbøger eller holde dem private.

”De nuværende sociale medier virker revolutionerende, når man sammenholder dem med den nære fortids medier som tv, radio og aviser. Men hvis man ser dem i forhold til tidligere tiders medieteknologier som breve, fotoalbum og dagbøger, ser man, at fortidens og nutidens medier nok er meget forskellige, men den måde, folk bruger dem på, er faktisk ret ens,” siger Lee Humphrey til journalist Anders Boas i artiklen Godt gammeldags selvoptaget.

I sin bog gransker Lee Humphrey dagbøger fra 1700- og 1800-tallet, og opdager at de, ligesom vores nye selvoptagelsesteknologier, også blev brugt til at holde regnskab med vores liv og til at kunne dele stort og småt med familier og venner. Det var dengang normalt at bladre sammen i dagbøgerne for at opdatere hinanden på livets gang. Formatet var oftest lommedagbogen, hvilket lagde op til korte og præcise notater, ligesom Twitters max-anslag dikterer en fortættet form.

21-årige Ruth Bradford er i 1861 på rejse i Kina og noterer i sin dagbog:

Sunday, Oct. 13th - I have put myself on the sick list today. The ham, eggs and chocolate which I took for breakfast does not agree with me. Then there is a very heavy sea on, and altogether I feel a little sea sick. Think I'm done with ham and eggs forever.

Siden fik vi fotoalbums, babybøger, bogreoler, lysbilledeshows og andre teknologier til at samle informationer om os selv og gøre dem delbare.

Og i dag kan vi boltre os i et hav af digitale og analoge teknologier til selvoptagelse såsom motionstracker, Bullet Journal, søvnlog, Facebook eller dagbog. Fælles for dem er at opsamlingen af de mange små registreringer kan gøre os klogere på os selv og registreringen i sig selv kan motivere os.

Meget deles med andre, men den medierede selvoptagelse er først og fremmest en gave til os selv. Et værktøj til at kvalificere os selv. Til at skabe overblik, til at huske og til at forstå.

Web developer specialised in Squarespace and WordPress